Στην IronVap.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα 
Δες τι θα βρεις στο ποτήρι σου όταν μολύνεις το περιβάλλον!

Δες τι θα βρεις στο ποτήρι σου όταν μολύνεις το περιβάλλον!

Η 5η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μία γιορτή που έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Στόχοι αυτής της ημέρας είναι η ενημέρωση και η αφύπνιση όλων των ανθρώπων σχετικά με έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής ώστε να αποκατασταθεί η αρμονία με τη φύση, να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής μας, αλλά και να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που παραλάβαμε. Βέβαια, γίνεται γρήγορα αντιληπτό ότι η αποτελεσματική προστασία του Περιβάλλοντος είναι αντικείμενο καθημερινής πρακτικής μέσω των δράσεων καθενός μας στον χώρο που ζει και εργάζεται και όχι απλώς αντικείμενο ετήσιου εορτασμού.

Ήδη κάθε πολίτης που είναι οικολογικά συνειδητοποιημένος, μπορεί να υιοθετήσει στην καθημερινότητά του πρακτικές όπως η ανακύκλωση, η επανάχρηση, η κομποστοποίηση, κ.α. Μία ακόμη πιο ήπια οικολογική πρακτική, αλλά πολύ ουσιαστική είναι η ελάττωση της χρήσης χημικών προϊόντων. Υπολογίζεται, ότι για κάθε κάτοικο της Αθήνας αντιστοιχούν, περίπου, 4-5 κιλά απορρυπαντικού, σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει, ότι ο Σαρωνικός κάθε χρόνο δέχεται περίπου 200.000 τόνους από απόνερα, με απορρυπαντικά που δεν διασπώνται.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ανατραφεί σε μια δυτικού τύπου κοινωνία, όπου το πάθος για καθαριότητα πολλές φορές, ξεπερνάει την πραγματική ανάγκη για προσωπική υγιεινή και δημόσια υγεία και εισέρχεται στο πεδίο της μη ορθολογικής τάσης και της εμμονής. Εδώ πρέπει να έχουμε τεταμένη την προσοχή μας καθώς τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα σπίτι, που έχει απολυμανθεί με βαριά χημικά, κινδυνεύουν όταν βρεθούν στο εξωτερικό περιβάλλον, καθώς το ανοσοποιητικό τους είναι υπερβολικά ανέγγιχτο από ιούς, μικρόβια και μικροοργανισμούς.

Από οικολογική άποψη, η εύκολη και "απόλυτη" καθαριότητα που υποτίθεται ότι προσφέρουν τα χημικά απορρυπαντικά έχει σοβαρές συνέπειες. Αρχικά, μολύνουν το περιβάλλον κατά την παραγωγή τους, διαρρέοντας τα εργοστάσια παραγωγής χημικά απόβλητα σε υδάτινες μάζες(ποτάμια, λίμνες, κ.α.). Επίσης, σημαντική οικολογική επιβάρυνση κατά την παραγωγή τους, είναι οι δοκιμές επάνω σε ζώα. Έπειτα, με την κατανάλωσή τους, μετατρέπονται σε οικιακά απόβλητα, διεισδύουν σε οικοσυστήματα, δηλητηριάζουν τους υδάτινους πόρους και σκοτώνουν ωφέλιμους μικροοργανισμούς, ψάρια, πουλιά και ζώα. Όλα αυτά επιστρέφουν σε εμάς μέσα στο νερό, ή στα φυτά και τα ζώα που τρώμε. Καλό είναι να γνωρίζουμε λοιπόν ότι τα χημικά που τόσο αλόγιστα χρησιμοποιούμε για δήθεν καθαριότητα, αργά ή γρήγορα καταλήγουν στο ποτήρι μας, κατά τη γνωστή παροιμία όποιος κατουράει στη θάλασσα, θα το βρει στο αλάτι! Τα απορρυπαντικά μπορούν να έχουν ακόμη πιο άμεσες συνέπειες στην υγεία του χρήστη καθώς μπορούν να προκαλέσουν από αλλεργίες μέχρι αναπνευστικά και δερματικά προβλήματα ή ακόμη και μορφές καρκίνου. Δε είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι παιδικές αλλεργίες έχουν εικοσαπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 5 εκατομμύρια χημικές ενώσεις, όμως ο μέσος άνθρωπος έρχεται σε επαφή με 60-70.000 από αυτές, κατά τη διάρκεια της ζωής του. Για 22.000 χημικές ουσίες έχουν εκφραστεί υπόνοιες από επιστήμονες σχετικά με καρκινογόνο δράση, ενώ για περίπου 2.000 έχει αποδειχθεί η φονική τους φύση. Χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο οικιακό περιβάλλον είναι: απορρυπαντικά πιάτων και ρούχων, αρωματικά χώρου, καθαριστικά τζαμιών, πατωμάτων, τουαλέτας, κ.α. Όλα αυτά περιέχουν ουσίες που αποκαλούνται επιφανειοδραστικές και μειώνουν την επιφανειακή τάση μεταξύ του νερού και των λιπαρών ουσιών με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η ανάμιξή τους με νερό και, ως εκ τούτου, να μπορούν να απομακρυνθούν μέσω του νερού. Ενώ η δράση τους είναι πολύ πρακτική, πολλές από αυτές τις ουσίες περιέχουν αμμωνία, ουσία ιδιαίτερα επιβλαβή για τα μάτια. Από την άλλη, τα πιο δραστικά καθαριστικά τουαλέτας ή αποφρακτικά αποχετεύσεων περιέχουν αλκαλικά και άλλες διαβρωτικές ουσίες που είναι πολύ καυστικές για το δέρμα και τα μάτια ενώ τα παραγόμενα αέριά τους, είναι ιδιαίτερα τοξικά και η ανάμιξη πολλών, διαφορετικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε πολύ βλαβερές αναθυμιάσεις. Τέλος, τα απορρυπαντικά αφαίρεσης αλάτων και τα καθαριστικά φούρνου θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στην υγεία, σε περίπτωση εσφαλμένου χειρισμού.

Στο μικρόκοσμο του σπιτιού μας, με ελάχιστη προσπάθεια, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα λιγότερο χημικό περιβάλλον για μία βιώσιμη συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον. Η καλύτερη, πιο άμεση και αποτελεσματική λύση είναι η χρήση ενός ισχυρού ατμοκαθαριστή, ο οποίος παρέχει υψηλής ποιότητας καθαριότητα και απολύμανση χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον με μη διασπώμενα και επιβλαβή για την υγεία και το περιβάλλον, χημικά. Η χρήση του ξηρού, υψηλής θερμοκρασίας ατμού καθαρίζει και απολυμαίνει τον χώρο μας οικολογικά, ατοξικά, μόνο με νερό βρύσης. Πατήστε εδώ και δείτε προτάσεις ισχυρών ατμοκαθαριστών!

Η προσπάθεια για φυσικότερο καθαρισμό του σπιτιού μας ωφελεί την υγεία τη δική μας, της οικογένειάς μας, και ιδιαίτερα των παιδιών που η ανάπτυξή τους βλάπτεται από την επαφή με χημικά και απορρυπαντικά. Επιπλέον, εξοικονομούμε χώρο και χρήματα, απλοποιούμε τη ζωή μας και βοηθούμε το περιβάλλον. Να μην ξεχνάμε ότι τα ποτάμια, τα υπόγεια νερά και γενικότερα η άγρια ζωή ωφελούνται από τη μείωση των χημικών οικιακών αποβλήτων, ότι κάθε χρήση του ατμού ή άλλων φυσικών λύσεων καθαρισμού βοηθάει στη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη μας. Κάντε ένα ΔΩΡΟ στην υγεία σας! Κάντε ένα ΔΩΡΟ στο περιβάλλον! Καθαρίστε με ΑΤΜΟ! 

Αφήστε το Σχόλιό σας

*
**Not Published
*Site url with http://
*