Στην IronVap.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα 
Απολύμανση από ακάρεα: Αντιμετώπιση αλλεργιών, καθαρά χαλιά και υγιεινοί χώροι

Απολύμανση από ακάρεα: Αντιμετώπιση αλλεργιών, καθαρά χαλιά και υγιεινοί χώροι

Με το Νοέμβριο καλωσορίσαμε το φθινόπωρο, το κρύο, τις πρώτες ιώσεις και τις πρώτες αλλεργίες. Είναι η εποχή που όλοι προετοιμάζουμε τον χώρο μας για τον χειμώνα, οπότε και επαναφέρουμε χαλιά και μοκέτες από αποθήκες ή από πατάρια. Αυτοί οι κλειστοί αποθηκευτικοί χώροι, συνήθως έχουν μεγάλα ποσοστά υγρασίας, συνθήκη που ευνοεί ιδιαίτερα την ανάπτυξη μικροοργανισμών όπως τα ακάρεα της οικιακής σκόνης.

Συνθήκες ιδανικές για τον πολλαπλασιασμό των ακάρεων είναι σχετική υγρασία 75% και θερμοκρασία 25°-30°C. Κατά συνέπεια, υψηλά επίπεδα ακάρεων παρατηρούνται από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη, όταν η υγρασία του σπιτιού ή του καταλύματός μας, κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Ένα γραμμάριο σκόνης μπορεί να περιέχει μέχρι και 100-400 ενήλικα άτομα ακάρεων.

Τα ακάρεα είναι μικρά αρθρόποδα και πρόκειται για τα πλέον ποικιλόμορφα είδη από τα αραχνοειδή. Ένα άκαρι γίνεται δύσκολα ορατό με το ανθρώπινο μάτι καθώς έχει μέγεθος μικρότερο, συνήθως, από ένα χιλιοστό του μέτρου. Μερικά είδη μπορούν να φτάσουν τα 20 χιλιοστά και άλλα, με μέγεθος μόλις 0,08 του χιλιοστόμετρου, μπορούν να κάνουν φωλιά ακόμη και στο θύλακα μιας ανθρώπινης τρίχας. Ο βιολογικός κύκλος ενός ακάρεος διαρκεί από μερικές ημέρες ως κάποιους μήνες ανάλογα με το είδος και τις συνθήκες του περιβάλλοντος (θερμοκρασία και υγρασία). Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις τους απαντώνται στις μεγάλες υφασμάτινες επιφάνειες του χώρου μας, όπως στα στρώματα, στα μαξιλάρια, στους καναπέδες, στα χαλιά, στις μοκέτες, στις κουρτίνες, στις ταπετσαρίες ακόμη και στα λούτρινα παιδικά παιχνίδια.

Το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι όταν ξαναστρώνουμε τα χαλιά μας θα πρέπει να τα καθαρίσουμε εκ νέου. Ο ιδανικότερος τρόπος καθαρισμού τους είναι με ξηρό ατμό ισχυρού ατμοκαθαριστή που εξαλείφει τα ακάρεα και έπειτα δυνατή αναρρόφηση με καθαρή ηλεκτρική σκούπα που απομακρύνει κάθε νεκρό μικροοργανισμό, πιθανά υπολείμματα και εκκρίματά του. Η παραπάνω διαδικασία κρίνεται απαραίτητη ακόμη και εάν προτού αποθηκεύσουμε τα χαλιά και τα καλύμματά μας, τα έχουμε καθαρίσει σε βάθος και τα έχουμε προσεκτικά τυλιγμένα και προστατευμένα.

Τα ακάρεα σε επαφή με το σώμα μπορούν να προκαλέσουν πολλές αλλεργικές αντιδράσεις και να επιδεινώσουν δερματοπάθειες (δερματικές αλλεργίες και εξανθήματα). Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να προκαλέσουν: αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργικό βρογχικό άσθμα, αναπνευστικά προβλήματα, συμπτώματα συναχιού (μπούκωμα, καταρροή, βήχα), βλεφαρίτιδα, επιπεφυκίτιδα, απλό κνησμό αλλά και ατοπική δερματίτιδα.

Οπότε για χώρους πραγματικά απαλλαγμένους από αλλεργιογόνους παράγοντες και ενοχλητικούς μικροοργανισμούς, η λύση είναι η έγκαιρη και συχνή απολύμανση από ακάρεα, με ξηρό ατμό. Απολυμάνετε από ακάρεα χαλιά, παπλώματα και στρώματα με την αρχή κάθε νέας σεζόν! Είναι η ιδανική ευκαιρία!

Σχετικά Άρθρα:

Αϋπνίες; Κακός ύπνος; Γιατί πρέπει να καθαρίζουμε τα στρώματά μας ...

Αφήστε το Σχόλιό σας

*
**Not Published
*Site url with http://
*