Στην IronVap.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα 
Πώς καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν κοριοί στο χώρο μας;

Πώς καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν κοριοί στο χώρο μας;

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η παρουσία κοριών δεν συνδέεται με τις συνθήκες υγιεινής του χώρου μας. Τα συγκεκριμένα έντομα δεν κάνουν διακρίσεις όσον αφορά την καθαριότητα καθώς μεταφέρονται με τα ρούχα, τις βαλίτσες κλπ και είναι ικανά να εγκατασταθούν οπουδήποτε. Έτσι δεν είναι καθόλου παράξενο αν συναντήσουμε κοριούς ακόμη και στους πιο πολυτελείς χώρους.

Οι κοριοί μπορούν να βρεθούν παντού όπου γίνεται μεταφορά επίπλων, ρούχων και αποσκευών ή συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, όπως σε σπίτια, κινηματογράφους, μέσα μεταφοράς, νοσοκομεία, στρατώνες, κατασκηνώσεις, ακόμα και στα καλύτερα ξενοδοχεία!

Στην Ελλάδα παλαιότερα οι κοριοί αποτελούσαν αρκετά συχνά πρόβλημα σε φυλακές στρατώνες και ιδρύματα. Τα τελευταία 2-3 χρονιά παρατηρείται μια έξαρση των κοριών σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και στην Ελλάδα. Το πιο συνηθισμένο είδος κοριού που ευδοκιμεί στη χώρα μας είναι το Cimex Lectarius.

Ποια είναι τα σημάδια εμφάνισης κοριών στο χώρο μας;

Οι κοριοί δεν πετούν, όμως περπατάνε πολύ γρήγορα και μπορούν να σκαρφαλώσουν σε κάθε επιφάνεια, όπως σε τοίχους και ταβάνια. Έχουν οβάλ σχήμα και καφετί χρώμα. Τα σώμα ενός ενήλικου κοριού είναι επίπεδο και δεν ξεπερνά σε μέγεθος το κουκούτσι ενός μήλου. Αφού τραφεί, το σώμα του κοριού διογκώνεται και το χρώμα του γίνεται κοκκινωπό.

Επειδή οι κοριοί συνήθως κρύβονται σε πτυχώσεις ή γωνίες επίπλων δεν είναι ορατοί με την πρώτη ματιά και συνήθως εντοπίζονται από τα τσιμπήματα τους στους ανθρώπους ή στα κατοικίδια. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και κάποιες άλλες ενδείξεις που μπορούμε να εντοπίσουμε.

Οι κοριοί έχουν την χαρακτηριστική ιδιότητα να αποβάλλουν από το οπίσθιο μέρος του εντερικού τους σωλήνα, υπόλοιπα αιμοσφαιρίνης μαύρου χρώματος μετά από κάθε αιμομύζηση. Οι μαύρες κηλίδες κατά μήκος των ραφών ανοιχτόχρωμου στρώματος είναι συνήθως ενδεικτική της παρουσίας κοριών στο κρεβάτι. Επιπλέον, η παρουσία τους γίνεται αισθητή από μία χαρακτηριστική οσμή, που εκλύουν στο περιβάλλον από ειδικούς αδένες, η οποία γίνεται ιδιαίτερα έντονη σε χώρους που δεν αερίζονται.

Πιο αναλυτική επιθεώρηση του χώρου μπορεί να μας οδηγήσει και σε άλλες αποδείξεις ύπαρξης κοριών στο χώρο μας. Ακόμη και σε μια ελαφριά προσβολή, μπορούμε να διακρίνουμε:

Ζωντανούς κοριούς: Οι ζωντανοί κοριοί είναι πολύ πιθανό να κάθονται ήσυχα (ακίνητοι) στο εσωτερικό μίας ρωγμής ή σχισμής. Οι πρόσφατα εκκολαπτόμενοι κοριοί έχουν μπεζ χρώμα και είναι πολύ δύσκολο να διακριθούν καθώς ακόμα δεν έχουν καταναλώσει αίμα. Οι κοριοί που έχουν τσιμπήσει κάποιον άνθρωπο είναι πιο σκουρόχρωμοι και είναι πιο εύκολα αντιληπτοί. Καθώς ωριμάζουν, οι κοριοί αποκτούν πιο σκούρο χρώμα και είναι πιο εύκολο να διακριθούν.

Νεκρούς κοριούς: Οι νεκροί κοριοί εντοπίζονται κυρίως μέσα ή κοντά στη φωλιά τους και συνήθως το σώμα τους είναι αποκομμένο από τα πόδια και τις κεραίες τους.

Εκδύματα κοριών: Οι νύμφες των κοριών καθώς αναπτύσσονται και αλλάζουν νυμφικά στάδια αφήνουν εκδύματα που είναι το περίβλημα – κάλυμμα του εξωσκελετού τους. Η παρουσία εκδυμάτων μαρτυρά την παρουσία κοριών.

Αυγά Κοριών: Έχουν μήκος μόλις 1 mm και έχουν λευκό χρώμα. Είναι πιο εύκολα ορατά σε σκούρο φόντο ή λείες επιφάνειες. Τα θηλυκά έχουν την τάση να αφήνουν τα αυγά τους κοντά στη φωλιά τους. Το σύμπλεγμα των αυγών είναι μια πολύ καλή ένδειξη ότι υπάρχει ένα γονιμοποιημένο θηλυκό σε κοντινή απόσταση. Τα αυγά πολλές φορές βρίσκονται σε κρυφά σημεία και δεν γίνονται εύκολα ορατά από εμάς.

Σημεία που θα πρέπει να ελέγχουμε για συγκεντρώσεις κοριών και αυγών τους είναι:

• Στρώμα κρεβατιού

• Κεφαλάρι και τάβλα κρεβατιού

• Πίνακες

• Σοβατεπί

• Πρίζες

• Σημεία ανάπαυσης όπως καναπέδες, πολυθρόνες και καρέκλες

• Κομοδίνα και και συρτάρια

• Επιτραπέζιες λάμπες

• Κάτω από τηλεοράσεις και γενικά κάτω από συσκευές

• Ταβάνι και πίσω από γύψινα

• Πλαίσια παραθύρων και πόρτας

• Κουρτινόξυλα και κουρτίνες

• Μοκέτες και χαλιά

• Βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες

• Παιδικά παιχνίδια

Πατήστε εδώ και Δείτε το ειδικό σύστημα Ατμού κατά των Κοριών, CIMEX ERADICATOR!

Μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου.

Υπάρχουν κάποιοι υγιεινοί, φυσικοί και οικολογικοί τρόποι καθαρισμού και αντιμετώπισης του προβλήματος των κοριών.

Οι κοριοί δεν αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες, οπότε ενδεδειγμένος τρόπος καθαρισμού του προσβεβλημένου χώρου μας είναι με συστήματα ατμού θερμοκρασίας άνω των 60° C, επίμονα για τουλάχιστον 20 λεπτά. Στη συνέχεια καλό είναι τα κλινοσκεπάσματα και τα στρώματα να εκτεθούν για αρκετή ώρα στον ήλιο και ο χώρος να αεριστεί σωστά. Επιπλέον,  ένα πολύ καλό προληπτικό μέτρο είναι τα φυσικά εντομοαπωθητικά, δηλαδή κλωναράκια λεβάντας, δενδρολίβανου ή ευκαλυπτου μέσα σε τούλινα σακουλάκια διασκορπισμένα στο χώρο μας.

Τέλος, οι ειδικοί για την καταπολέμηση των κοριών, χρησιμοποιούν χημικές μεθόδους αλλά και εξελιγμένες, ιδιαίτερα αποτελεσματικές, οικολογικές μεθόδους αντιμετώπισης των κοριών με ξηρό υπέρθερμο ατμό θερμοκρασίας πάνω από 180° C, με αποτέλεσμα να προκαλούν θερμικό σοκ όχι μόνο στους ενήλικους κοριούς, αλλά και στις νύμφες και στα αυγά τους.

Σχετικά Άρθρα:

Πως αναγνωρίζουμε το τσίμπημα του κοριού!

Cimex Eradicator: Ούτε ψύλλος στον κόρφο σας!

Αφήστε το Σχόλιό σας

*
**Not Published
*Site url with http://
*