Στην IronVap.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα 
Πως αναγνωρίζουμε το τσίμπημα του κοριού!

Πως αναγνωρίζουμε το τσίμπημα του κοριού!

Η ύπαρξη κοριών στο χώρο μας, πολλές φορές, δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή παρά μόνο από τα τσιμπήματα σε ανθρώπους.

Ανάλογα με την ανοχή μας στα τσιμπήματα, μπορεί να μην ανακαλύψουμε ότι έχουμε τσιμπηθεί για μέρες, ενώ μερικοί άνθρωποι το καταλαβαίνουν αμέσως ή μέσα σε λίγες ώρες. Επειδή μάλιστα μερικοί δεν εμφανίζουμε κανένα σύμπτωμα από τα τσιμπήματα – σε αντίθεση με άλλους που φαγουρίζονται και πρήζονται – , οι κοριοί βρίσκουν την ευκαιρία και πολλαπλασιάζονται χωρίς να τους παίρνουμε είδηση…

Όσο νωρίτερα ανιχνεύσετε τους κοριούς, τόσο λιγότερο τραυματική θα είναι η εμπειρία σας για να απαλλαγείτε από αυτούς. Αλλά και πάλι, εύκολα μπορούμε να μπερδέψουμε το τσίμπημα του κοριού με αυτό του κουνουπιού καθώς είναι το ίδιο επώδυνο και προκαλεί κυκλικό ερύθημα σαν φουσκάλα που περνάει όμως γρήγορα, συνήθως μέσα σε 24 ώρες. Αυτό το μικρό, κόκκινο εξάνθημα προκαλείται από μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σάλιο των κοριών και υπάρχει για να μην πήζει το αίμα και να μπορεί το έντομο να το «ρουφήξει» γρήγορα και εύκολα.

Βασική διαφοροποίηση για να το αναγνωρίσει κανείς είναι ότι τα τσιμπήματά τους βρίσκονται συνήθως εν σειρά, δηλαδή 2 ή 3 μαζί σε ευθεία. Ένας ενήλικος κοριός μπορεί να τσιμπά έως και 10 λεπτά ή και περισσότερο και να καταναλώνει έως και έξι φορές το βάρος του σε αίμα χωρίς το θύμα του να συνειδητοποιεί άμεσα ότι το τσιμπά.

Επιπλέον, μία ακόμη ένδειξη τσιμπημάτων από κοριό είναι να υπάρχουν μικρές σταγόνες αίματος στα σεντόνια μας. Οι κοριοί έχουν την χαρακτηριστική ιδιότητα να αποβάλλουν από το οπίσθιο μέρος του εντερικού τους σωλήνα, υπόλοιπα αιμοσφαιρίνης μαύρου χρώματος μετά από κάθε αιμομύζηση. Μία επιπρόσθετη ένδειξη παρουσίας τους είναι η χαρακτηριστική οσμή, που εκλύουν στο περιβάλλον από ειδικούς αδένες, η οποία γίνεται ιδιαίτερα έντονη σε χώρους που δεν αερίζονται.

Αν υποπτεύεστε κοριούς στον χώρο σας να ξέρετε ότι:

  • Οι κοριοί επιτίθενται σε εκτεθειμένο δέρμα , δεν τσιμπούν δέρμα που είναι καλυμμένο με ρούχα
  • Οι κοριοί τσιμπάνε κυρίως νύχτα (την ημέρα, μόνο αν έχουν να τραφούν για μεγάλη χρονική περίοδο)
  • Οι κοριοί τσιμπάνε πολλές φορές δημιουργώντας μία νοητή γραμμή από εξανθήματα (γάζωμα με αποστάσεις 1-3 cm)
  • Οι κοριοί μπορούν να ζήσουν χωρίς να τραφούν από 6 έως 18 μήνες.

Από τα δαγκώματα των κοριών μπορούν να προκύψουν μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, όπως δερματικά εξανθήματα και αλλεργικά συμπτώματα όπως έντονο πρήξιμο, ναυτία ή και εμετό. Ο κοριός μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική υγεία των ανθρώπων που ζουν σε μολυσμένο σπίτι, αύξηση άγχους, αϋπνία και συστημικές αντιδράσεις.

Οι κοριοί δεν έχουν συγκεκριμένη ειδικότητα ως προς τη μετάδοση παθογόνων μικροβίων. Μπορούν όμως να μεταφέρουν μηχανικά διάφορους μικροοργανισμούς όταν στο περιβάλλον υπάρχουν μολυσμένα άτομα. Στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι οι κοριοί μπορεί να μεταδώσουν την επικίνδυνη νόσο Chagas (αμερικανική τρυπανοσωμίαση), ενώ σε αφρικανικές χώρες έχει καταγραφεί μετάδοση του ιού της Ηπατίτιδας Β και άλλων παθογόνων, όπως της λέπρας και της λεϊσμανίασης (καλά-αζάρ) μέσω των κοριών.

Έτσι, η παρουσία κοριών δε μπορεί να είναι αποδεκτή σε οποιονδήποτε χώρο και η καταπολέμησή τους κρίνεται επιτακτική και άμεση. Η καλύτερη λύση κατά των κοριών είναι οι οικολογικές μέθοδοι αντιμετώπισης και πιο συγκεκριμένα ο ατμός. Για πρόληψη ενδείκνυνται όλοι οι ατμοκαθαριστές που έχουν θερμοκρασία πάνω από 80° C. Όμως, όταν έχουμε σοβαρές ενδείξεις παρουσίας κοριών και αυγών στον χώρο μας, η ιδανική καταπολέμηση γίνεται με το Cimex Eradicator, το οποίο διοχετεύει ξηρό, υπέρθερμο ατμό θερμοκρασίας πάνω από 180° C.

Σχετικά Άρθρα:

Μέτρα κατά ιών και κοροναϊών: Ψυχραιμία και Σωστή Απολύμανση

Πως αναγνωρίζουμε το τσίμπημα από ακάρεα!

Πως αναγνωρίζουμε το τσίμπημα του Ψύλλου!

Εμπιστευθείτε τους Επαγγελματίες για την Καταπολέμηση των κοριών

Άμεση Καταπολέμηση Κοριών με Οικολογικό τρόπο χωρίς Χρήση Χημικών

Cimex Eradicator: Ούτε ψύλλος στον κόρφο σας!

Αφήστε το Σχόλιό σας

*
**Not Published
*Site url with http://
*