Στην IronVap.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα 
Άμεση Καταπολέμηση ΚΟΡΙΩΝ με Οικολογικό τρόπο Χωρίς χρήση χημικών

Άμεση Καταπολέμηση ΚΟΡΙΩΝ με Οικολογικό τρόπο Χωρίς χρήση χημικών

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, οι κοριοί παρουσιάζονται πολύ πιο συχνά και πολύ πιο ανθεκτικοί από ότι παλιότερα. Η αντιμετώπιση τους είναι από τα δυσκολότερα και πιο επίμονα προβλήματα καθώς συνήθως η ανίχνευσή τους γίνεται αφού έχουν εξαπλωθεί ήδη αρκετά στο χώρο μας.

Οι κοριοί δεν επιβιώνουν σε πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά είναι εντελώς μάταιο και αναποτελεσματικό να προσπαθήσουμε να απαλλάξουμε ένα ολόκληρο σπίτι, διαμέρισμα, ξενώνα ή ξενοδοχείο από κοριούς με την αύξηση ή τη μείωση θερμοκρασίας με κλιματιστικά, καλοριφέρ, σόμπες, ή άλλα θερμαντικά σώματα.

Για μια ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου, θα πρέπει να λειτουργήσουμε συνολικά, με πολλές και διαφορετικές ενέργειες ώστε να εξασφαλίσουμε όχι μόνο την εξάλειψη των κοριών, αλλά και τη μη επανεμφάνισή τους στον προσβεβλημένο χώρο μας.

Καλός Καθαρισμός του χώρου μας

Βασικό πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των κοριών είναι ο σχολαστικός και τακτικός καθαρισμός των στρωμάτων, των χαλιών, των τοίχων και άλλων επιφανειών με χρήση καλής ηλεκτρικής σκούπας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ραφές, στα κρόσσια και τα άκρα των στρωμάτων και των ελατηρίων. Με την ηλεκτρική μας σκούπα καθαρίζουμε πολύ προσεκτικά όλο το κρεβάτι, από το στρώμα έως και το πλαίσιο. Στη συνεχεία, πολύ σημαντική είναι η άμεση απόρριψη των απορριμμάτων. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να έχουμε καλή ηλεκτρική σκούπα, προτιμητέα η σκούπα νερού, με καθαρά φίλτρα και καθαρούς αεραγωγούς, ώστε να μην γίνεται επιμόλυνση από δωμάτιο σε δωμάτιο. Γενικά εάν εντοπίσουμε κοριούς στο σπίτι καλό θα ήταν να καθαρίζουμε πολύ πιο συχνά.

Ήλιος

Ένα πιθανά πολύ βοηθητικό μέτρο στην εξάλειψη των κοριών είναι ο αερισμός των κλινοσκεπασμάτων κάτω από τον ήλιο. Αν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές βγάζουμε το στρώμα έξω στον ήλιο καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες από τον ήλιο και ο φυσικός αερισμός μπορούν να συμβάλουν στην εξουδετέρωση των παρασίτων που κρύβονται στο στρώμα, στα σεντόνια και στις κουβέρτες.

Τοπικές επισκευές – Μερεμέτια

Η επισκευή ρωγμών και τυχόν χαραμάδων σε γύψινες επιφάνειες, τοίχους και πατώματα και η αφαίρεση φθαρμένων ταπετσαριών βοηθούν στη μείωση χώρων που μπορούν να φωλιάσουν οι κοριοί.

Απόρριψη των έντονα προσβεβλημένων αντικειμένων

Πολλές φορές, έντονα προσβεβλημένα αντικείμενα όπως μολυσμένα στρώματα και παλιά έπιπλα καλό είναι να απορρίπτονται. Μία καλή εκκαθάριση από ό,τι άχρηστο υπάρχει στο σπίτι είναι πάντα μία καλή ιδέα ώστε να μειωθούν κι άλλο τα μέρη όπου καταφεύγουν οι κοριοί.

Καθάρισμα με ατμό

Εννοείται ότι πλένουμε πολύ καλά τα σκεπάσματά μας σε υψηλή θερμοκρασία. Επιπλέον, ένα βήμα ακόμη πιο κοντά στην απαλλαγή μας από κοριούς και άλλα παράσιτα είναι η χρήση του ατμού σε όλες τις υφασμάτινες επιφάνειές μας, από μαξιλάρια μέχρι και σε ρούχα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ατμοκαθαριστή ή και σίδερο ατμού/ πρεσσοσίδερο.

Οικολογική Απολύμανση με ξηρό, υπέρθερμο ατμό

Αφού έχουμε ολοκληρώσει όλα τα προηγούμενα βήματα, το βασικό όπλο μας κατά των κοριών, είναι ο Ατμός υψηλής θερμοκρασίας, άνω των 180°C, ο οποίος μπορεί να σκοτώσει παρασιτικούς μικροοργανισμούς όπως τα αρθρόποδα, κοριούς, ψύλλους, ψείρες, κ.α. προκαλώντας τους θερμικό σοκ. Ο ξηρός, υπέρθερμος ατμός μπορεί να εξοντώσει όχι μόνο τους ενήλικους κοριούς, αλλά και τις προνύμφες και τα αυγά τους, απαλλάσσοντάς μας μια και καλή από τα επίμονα παράσιτα. Ξηρό, υπέρθερμο ατμό 180°C μπορούν να παράξουν μηχανήματα όπως το Cimex Eradicator και το Steam Disinfector. Το Cimex Eradicator είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα ξηρού, υπέρθερμου ατμού, ενώ το Steam Disinfector μπορεί να προσαρμοστεί επάνω σε ατμοκαθαριστές ή και σε ατμοκαθαριστές με σκούπα νερού μαζί και να γίνει το πλέον αποτελεσματικό και χρήσιμο εργαλείο τόσο για καθαρισμό όσο και για απολύμανση-απεντόμωση.

Τέλος, καλός αερισμός και φυσικά απεντομωτικά

Μετά από τις παραπάνω εργασίες καταπολέμησης των κοριών, καλό θα ήταν οι χώροι που καθαρίστηκαν να αεριστούν καλά για τουλάχιστον 1 ώρα. Καλό θα ήταν αυτοί οι χώροι να καθαρίζονται με ατμοκαθαριστή υψηλής πίεσης (τουλάχιστον 3,5 bar) σε αρκετά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να εξασφαλιστεί η υψηλή υγιεινή του χώρου. Τέλος, αφού οι χώροι έχουν απαλλαγεί πλήρως από την παρουσία των κοριών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυσικά απωθητικά για να τους κρατήσουμε μακριά, απεντομωτικά με βάση φυσικά αιθέρια έλαια λεβάντας και teatree, ή μέντας και κύμινο σε σκόνη.

Σχετικά Άρθρα:

Πως αναγνωρίζουμε το τσίμπημα του κοριού!

Cimex Eradicator: Ούτε ψύλλος στον κόρφο σας!

Πως καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν κοριοί στο χώρο μας;

Αφήστε το Σχόλιό σας

*
**Not Published
*Site url with http://
*